Veelgestelde vragen

Hieronder staan veelgestelde vragen over logopedie en de behandelingen.
Heb je een andere vraag? Stel hem via het contactformulier.

Heb ik een verwijsbrief nodig?

Ja. Met een verwijzing van huisarts of (medisch) specialist kunnen we direct aan de slag met het logopedische probleem.

Logopedie is sinds 2011 direct toegankelijk. Maar in de praktijk blijkt dat er in veel gevallen toch een verwijsbrief nodig is.
Daarom vraag ik je toch eerst een verwijzing te vragen aan je huisarts of (medisch) specialist.

Wordt logopedie vergoed door de zorgverzekeraar?

Ja, logopedie wordt vergoed vanuit de Basisverzekering. 

Ben je ouder dan 18 jaar? Dan wordt de behandeling ook vergoed, maar geldt wel je eigen risico.

Ik heb met alle zorgverzekeraars contracten afgesloten. De rekening gaat daarom rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. Je hoeft hier zelf niets voor te doen.

Hoe lang duurt een behandeling?

De eerste afspraak duurt 30 tot 45 minuten. Vervolgafspraken duren 30 minuten.

Hoe lang de behandelperiode duurt, hangt af van de klacht, de motivatie en andere factoren. Dit kan variëren van enkele weken tot enkele maanden en in sommige gevallen langer (bijv. bij een taalontwikkelingsstoornis (TOS)).

Behandelt de logopedist ook aan huis?

Jazeker. Mensen die vanwege hun gezondheid niet naar de praktijk kunnen komen, komen in aanmerking voor behandeling aan huis. Hiervoor is een verwijzing van de huisarts met indicatie “aan huis behandeling” noodzakelijk.

Ik heb een klacht. Wat nu?

Hopelijk ben je tevreden met de logopedische hulp.
Als dit niet het geval is, dan vind ik het fijn als je dit met mij bespreekt.
Mogelijk komen we samen tot een oplossing.

Komen we er samen niet uit, dan kun je een klacht indienen.
De praktijk is aangesloten bij de Klachten- en geschillenregeling Paramedici.
Deze wordt uitgevoerd door het Klachtenloket Paramedici (KLP).

In de wachtkamer kun je informatie over de klachtenregeling vinden.
Je kunt deze ook hier downloaden.

Mijn kind praat nog niet. Wanneer moet ik me zorgen maken?

Ieder kind is anders, en niet ieder kind is even snel. Dit kan allerlei oorzaken hebben. Ook de omgeving kan veel doen om het kind te stimuleren. Over het algemeen zie je dat een normale taalontwikkeling begint met brabbelen. Na ongeveer 2 maanden beginnen kindjes klanken te maken. Dat brabbelen groeit daarna (vanaf 9 maanden) langzaam uit naar taal. Het kind zal ook steeds meer gaan imiteren.

Daarom adviseer ik ouders om veel met hun kind te praten, boekjes te lezen en liedjes te zingen. Zo wordt een kind goed gestimuleerd en zal het sneller tot taal komen. Kinderen van 1 jaar laten vooral eenwoorduitingen horen zoals: “die”, “auto”, “papa”, “bal”, etc. Kinderen van twee jaar maken vooral tweewoordzinnetjes zoals: “ik ook”, “mama weg”, “bal daar”, etc. Daarna ontwikkelt de taal zich tot kleine zinnetjes en later samengestelde zinnen waarbij de grammaticale structuur ook steeds meer gaat kloppen.

Wijkt de taalontwikkeling van je kind erg af van bovenstaande info en maak je je zorgen, neem dan gerust contact op.

Hoe kan ik de taalontwikkeling van mijn kind stimuleren?

Tot 7 jaar is een kind het meest gevoelig voor taal. Daarom is het zo belangrijk dat in elk geval tot die tijd (maar natuurlijk ook daarna) veel taal aangeboden wordt. Ouders kunnen de taalontwikkeling stimuleren door:

  • Luister naar WAT je kind vertelt en niet HOE
  • Als je kind een foutje maakt, geef dan zelf het goede voorbeeld: “Mama, ik heb een brief geschrijft!” “O ja, heb jij een brief geschreven?”
  • Dingen samen te doen en te beleven. Verwoord alles wat je doet en leg dingen uit: Nu gaan we naar de badkamer. We pakken een washandje. Dan wassen we de handen, de pink, de ringvinger, etc..
  • Samen een boek te lezen en keer op keer hetzelfde voor te lezen. Herhaling is belangrijk!
  • Liedjes te zingen met je kind!
  • Samen spelletjes te spelen.

Zo leert hij hoe het moet zonder het gevoel te hebben dat wat hij zei fout was. Zo blijft het leuk om te praten. Ook regelmatig samen een boekje lezen bevordert de ontwikkeling van het klanksysteem. U kunt de woordjes duidelijk benoemen en uw kind kan het proberen na te doen. En voorlezen, samen spelletjes doen, liedjes zingen en vragen stellen is heel goed. Dat gaat bijna vanzelf in alledaagse situaties.

Wanneer moet mijn kind stoppen met de fopspeen?

Langdurig gebruik van fopspenen verhoogt de kans op het ontstaan van scheefstand van tanden en kiezen en een afwijkende groei van de tandbogen en het gehemelte. Daarnaast kan speenzuigen een afwijkende tongpositie bij het slikken en articuleren bij kinderen veroorzaken, net zoals duimzuigen. Ook hierbij kan een logopedist helpen.

 

De beroepsvereniging van logopedisten N.V.L.F. zegt: “Als een kind van 1 jaar nog speent, kijkt een logopedist kritisch naar het gebruik van de fopspeen. Het actief afleren van spenen kan al in de periode dat een kind uit een beker of glas gaat drinken. Rond 9 maanden kun je er al mee beginnen, omdat de zuigbehoefte afneemt. Een fopspeen is dan niet meer nodig. “Als het kind behoefte houdt aan een fopspeen, adviseren wij een matig gebruik, bijvoorbeeld tijdens het slapen gaan”, zegt Marije Greven van de NVLF.

Martine van Gemert Schriks, bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Kindertandheelkunde: “Wanneer het gebruik van de fopspeen voor het tweede levensjaar wordt afgeleerd, herstellen problemen als scheefstand en een afwijkende groei van de tandbogen en het gehemelte zich vaak binnen zes maanden. De meeste kinderen stoppen vanzelf met spenen tussen hun tweede en vierde jaar”.

De overgang van zuigbehoefte naar gewoonte ligt zo rond de 12 maanden. Het is verstandig om te stoppen met de speen voordat het een gewoonte is geworden.

Kan ik zelf een online test doen?

Via internet kun je een aantal zaken zelf onderzoeken!

– Taalontwikkeling bij kinderen: SNEL-test

– Gehoor voor kinderen: Kinderhoortest

– Gehoor voor volwassenen: De Nationale hoortest

– Stotteren voor kinderen: Screeningslijst voor stotteren

Andere vraag?

Logo Logopediepraktijk Marian Walraven

Locaties

Boekel

Zwaluwlaan 11
5427 VS Boekel

Handel

Johannes Keijzershof 2
5423 TX Handel

Venhorst

St. Josephplein 7
5428 GL Venhorst

Algemeen

telefoonnummer